Tips & Guider

Så bygger du en altan

Drömmer du om en uteplats för grillfester och varma sommarkvällar? Att bygga en altan är det perfekta projektet för sommaren! Vi har samlat en kort guide på hur du kan bygga en altan till sommaren.Så här går du tillväga för att bygga en altan på plintar. För professionellt utfört arbete rekommenderar vi att du anlitar en Buddy.‍

Drömmer du om en uteplats för grillfester och varma sommarkvällar? Att bygga en altan är det perfekta projektet för sommaren! Vi har samlat en kort guide på hur du kan bygga en altan till sommaren.
Så här går du tillväga för att bygga en altan på plintar. För professionellt utfört arbete rekommenderar vi att du anlitar en Buddy.

1. Markera platsen

Börja med att markera upp altanens tänkta storlek och kryssmät. Var noga med att dubbelkolla alla mått innan du sätter igång. Tänk på att diagonalerna ska vara lika långa.

2. Gjut plintar

Det finns olika sätt att göra detta på. Du kan antingen gjuta plintar med ett gjutrör eller använda dig av färdiga plintar som du gräver ned i marken.

När du gräver ned plintarna är det viktigt att avstånden mellan dem inte överstiger 2m och att plintarna hamnar i linje med varandra samt ligger i våg.

Behöver du hjälp med att snygga till din uteplats?

På BuddyCompany kan vi hjälpa dig att t.ex. bygga en pergola, plantera i trädgården och mycket mer.

Du hittar alla våra tjänster på www.buddycompany.com

3. Montera bärlinor och golvreglar

Innan du börjar montera bärlinor och golvreglar behöver du väga av noga med ett långt vattenpass. Montera sedan den yttre bärlinan på plintarna och använd återigen vattenpasset för att väga av. Fortsätt sedan med att montera bärlinorna runt hela altanen och längst med väggen.

OBS. Om du ska bygga ett räcke runt din altan behöver du istället skruva fast bärlinorna i stolparna.

Sedan monterar du golvreglar mellan bärlinorna. Avståndet mellan dessa ligger vanligtvis på 600 mm. Du kan fästa golvreglarna i bärlinorna med spik, skruv eller balkskor.

4. Skruva fast trallbrädorna

Sista steget är att sätta fast trallbrädorna genom att skruva fast dem. Börja med att sätta fast brädorna utifrån och fortsätt att jobba in mot väggen.

Det vanligaste sättet att montera trallbrädor är att använda synliga skruvar, vilket innebär att du skruvar direkt i brädorna med rostfria trallskruvar. Ha i åtanke att ej skruva för nära kanterna på brädorna för att undvika sprickor.

Har du fler roliga sommarprojekt i tankarna? Lämna över jobbet till en expert och anlita en Buddy hos oss på BuddyCompany för att montera studsmattan, måla om staketet, olja in altanen eller ta hand om trädgården.

📬 Subscribe to our newsletter and be the first to read
our new blog posts!

Thank you!
Something does not look right. Try again!